Stort att bli nominerad till Guldäpplet!

Malin är klasslärare och IKT-pedagog på Svedenskolan Bergshamra. I över ett år har Malin jobbat med ett projekt som visar hur lätt det kan vara för eleverna att lära sig att programmera. Det handlar om enkel programmering som blir till ett lustfyllt lärande, men det stimulerar bland annat logiskt tänkande och analysförmåga hos eleverna.

­­­- Det är hedervärt att vara nominerad, säger Malin Sanz. När jag såg mitt eget namn på listan över de nominerade så fattade jag att det verkligen var jag. Det är rätt stort har jag förstått, bara att bli nominerad. Jag har fått väldigt många gratulationer.

Malin gillar tidsenlig teknik, det vill säga den teknik som finns nu, här idag, som vi använder och behöver och som kan göra skillnad i vardagen. Och det är precis det som Guldäpplet premierar, att använda teknik för att främja lärandet. Guldäpplet är ett stipendium som delas ut till lärare som förnyat undervisningen med hjälp av IT.

- När man tänker på programmering så är det lätt att glömma hur mycket vi har omkring oss som är programmerat. Vardagliga maskiner som diskmaskin och tvättmaskin är programmerade och även människan är programmerad. Klockan 12 varje dag blir vi hungriga och vill ha mat till exempel, säger Malin.

Det är två små söta figurer som blir programmerade i den nya undervisningen, Blue boot och Bee boot används som lärverktyg. Man förprogrammerar ”roboten” med vilka steg och med vilken riktning den ska gå, för att till exempel hamna på en viss bokstav eller siffra. Ju mer avancerad man blir, desto fler steg kan man förprogrammera. Nomineringen som Malin fått är för ett projekt hon genomfört i  Södertälje kommun, men nu fortsätter det arbetet på Svedenskolan Bergshamra.

- Generellt sett är teknik ett mycket bra hjälpmedel, enligt Malin. De här små ”leksakerna” som vi har jobbat med, Blue boot och Bee boot väcker mycket nyfikenhet hos eleverna. De fångar lätt elevernas intresse och de får lättare att lära sig och ta till sig nya saker. Det handlar alltid om ett lärande utifrån elevens förutsättning, avslutar Malin

Fakta Lärarpriset Guldäpplet
Guldäpplet är ett lärarstipendium, som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplets webbplats: www.diu.se/guldapple

Vinnaren presenteras och prisutdelningen äger rum på Skolforum & Framtidens Lärande, Stockholmsmässan i Älvsjö, måndagen den 29 oktober.

Nyheter

Jobb med superhjältar i skolan

Att jobba tematiskt gör det lättare att förstå och att se samband. Att jobba med superhjältar som tema gör det ännu roligare!

Full fart i bowlinghallen

Det går bra för bowlingteamet från Häggviks Gymnasium, ungdomarna får fart på kloten och slår ner käglor på löpande band.

Hundassisterad terapi

Maja är en 7 år gammal labrador som älskar barn. När hennes ägare frågar om hon vill åka och jobba, står svansen upp och hon viftar frenetiskt.

Kommunen väljer att missgynna elever

Norrtälje kommun missgynnar elever i behov av omfattande särskilt stöd skriver Niklas Ahlström, Joakim Gestberg och Carina Köhl i en debattartikel i Norrtelje Tidning.

Pensionär vid 67!

Efter två extra år vid Cameleonten Daglig Verksamhet går Gunilla i pension.

Japandagar i juni

Häggviks Gymnasium och Cameleonten får besök från Japan, utställning av japanska konstnärer och symposium. Allt händer 1-3 juni! Här hittar du inbjudan och mer information.

Framsteg för framtiden

Dimitra har gjort stora framsteg på Svedenskolan Bergshamra. Siktet är inställt på att plugga till förskollärare.

Olika är bra!

Inför Internationella Downs Syndrom-dagen har vi träffat Josefin, som gillar matte och gärna rockar sockorna.

Gränsen är nådd!

Skolledare i Norrtälje höjer sin röst om ersättningsnivåerna i en debattartikel.

Valfriheten hotas!

Niklas Ahlström kommenterar regeringens och vänsterpartiets förslag.

Alla gillar Maja

Sedan augusti 2017 arbetar labradoren Maja vissa dagar på Luna Ungdomsboende. Maja är utbildad terapi- skol- och läshund.

Verksamheter har bytt namn

Några av Utvecklingspedagogiks verksamheter har nya namn. Läs här vilka det gäller och vad de heter nu.

Heja IP-spelen

Balders hus särskola har mottagit ett stipendium gällande idrottstävlingen IP-spelen.

Elevkonst på Edsviks Konsthall

Elever från Häggviks Gymnasium visar upp konst. Temat för året är Broar och utställningen pågår mellan 26 april och 7 maj.

En kontaktskapande Japanresa

Fyra lärare från Häggviks Gymnasium är på en kontaktskapande resa i Japan. Följ med Frida, Helena, Maria och Maria på deras reseblogg!

Trädgård och djur på schemat

Tycker du om att vara ute - och jobba med trädgård eller djur? Då kan du söka till IV Trädgård på Häggviks Gymnasium.

Elever minskade matsvinnet!

Under två terminer har elever vid Häggviks Gymnasium arbet med projekt Matsvinn". Nu har de sett till att skolans matsvinn minskat med 14 procent på en vecka. Läs intervju med eleverna här.

Axin och Ida lagade godast

Axin och Ida från Häggviks Gymnasium vann matlagningstävlingen SGY Cup. Här berättar de om sin vinnande biff stroganoff.

Ung Salong 2016

För nionde året i rad samarbetar grund- och gymnasieskolorna i Sollentuna och visar konst i alla former.

Sinnesrum hos Balders hus

I vita rummet, musikrummet och bollhavet stimuleras sinnen utifrån individens förutsättningar.

Under ombyggnad

Det renoveras för fullt. Snart kommer eleverna på Hotell, restaurang och bageri-utbildningen få betydligt fräschare lokaler. "Jag ser fram emot att få komma till det nybyggda, säger Linnea, 18 år.

Nytt program vid Häggviks Gymnasium

Häggviks Gymnasium har fått tillstånd att starta det nationella programmet för administration, handel och varuhantering. Planerad start är höstterminen 2016.

Mumin som temaprojekt

Klass G7 på Svedenskolan Bergshamra har arbetat med Mumintrollen som temaprojekt.

Premie för lovvärd insats

Carlo Mognaschi, Häggarnas grundare, har av Sollentuna kommun fått en premie för sitt arbete med dansbandet.

Konstnärerna på Cameleonten

Marie-Rose Mugoyikazi som varit praktikant på Cameleonten tycker att personalen på Cameleonten är konstnärer.

Gå på utställning!

Elever från Häggviks Gymnasium ställer ut sina alster på Ung Vårsalong 2014.

Felicia vann melodifestival

Felicia Kamsvåg, elev vid Häggviks Gymnasium, sjöng hem segern i Väsby Melodifestival. I maj får hon tävla i European Song Festival i Stockholms Konserthus.

Utvecklingspedagogik 20 år

I år firar vi att vi drivits långsiktigt i 20 år. Läs mer om hur allting började och hur vi har blivit det vi är idag.

Svedenskolans OS-tema

Under januari och februari är det OS på Svedenskolan. Alla klasserna kommer lära sig mer om OS-historia och vad OS handlar om idag. Invigningen av temaarbetet OS på Svedenskolan är måndag 13 januari.